top of page
  • Writer's picturejocaudron5

"De Toekomstformule": op zoek naar de spelregels van morgen

Updated: Oct 25, 2023


Cover De Toekomstformule, Jo Caudron
Cover De Toekomstformule, Jo Caudron

In de huidige wereld van razendsnelle verandering, brengt Jo Caudron met zijn nieuwe boek "De Toekomstformule" verhelderende inzichten. Jo analyseert de huidige situatie van versnelde maatschappelijke, technologische en economische disrupties en systeemschokken. De metafoor van de toekomstformule, biedt daarbij de nodige handvaten om zowel problemen in kaart te brengen en te begrijpen, als de noodzakelijke oplossingen op te starten.

Het boek zoekt naar de spelregels van morgen, als antwoord op de complexe maatschappelijke en economische vraagstukken waar we vandaag voor staan.


Een sterke toekomstvisie is de "why?" van verandering.

 

"Jo Caudron neemt ons mee op zoek naar een astronomisch instrument van in elkaar grijpende wielen dat vervolgens toelaat een positieve visie te creëren op de toekomst". Thierry Saegeman, CEO, Engie Electrabel


"Caudron is een meester in het werken met verstaanbare metaforen en talrijke concrete behapbare voorbeelden. Hij blijft ondanks zijn kritische analyse een optimist die aanzet om via zijn toekomstformule de toegankelijkheid van mensen voor producten te waarborgen via een innovatieve en disruptieve kijk op innovatie". Luc Van Gorp, Voorzitter/CEO, LCM


"De Toekomstformule is irritant slim, er staat zoveel in. Het getuigt van een marktinzicht waar ik van sta te kijken. Ik denk dat Jo Caudron voor bedrijven de ideale vertaler tolk is, tussen de oude en nieuwe wereld. Als een moderne Charon helpt hij over te steken. Als organisaties beslissen het niet doen komen ze in het land der doden terecht."

Fredo De Smet, Chief Hope, Long Term Society


"In de zoektocht naar antwoorden hoe we de toekomst hoopvol kunnen aanpakken biedt ‘De Toekomstformule’, een uitgelezen kans om dit bewust, met kennis en inzicht te verkennen. Terwijl Jan Rotmans zijn lezers uitnodigt om de chaos te omarmen, biedt Jo Caudron ons in zijn nieuwste boek een toekomstformule aan waarmee we best zo snel mogelijk aan de slag gaan". Filip Vanhaverbeke, Algemeen Directeur Intercommunale, Leiedal


"In zijn boek toont Caudron zijn talent als observator van een wereld in verandering. Hij neemt je mee op zijn eigen reis van internet pionier over digitale transformatie filosoof en analyst van een nieuwe wereld tot de toekomstdenker en strateeg in een disruptieve wereld."

Bert Van Wassenhove, THINK with people


 

Jo on stage tijdens zijn keynote op Digital First
Jo on stage tijdens zijn keynote op Digital First

Tijdens de boeklancering op het Digital First event, opende Jo de deur naar een nieuwe dialoog over de toekomstige koers van onze maatschappij en economie. Zijn keynote, hoewel een buitenbeentje in de agenda van die dag, resoneerde sterk met de honderden aanwezigen, wijzend op het groeiende belang van bredere maatschappelijke veranderingen, naast digitale disrupties. Jo sprak over het einde van het oude normaal, hoe het toegankelijkheidsprobleem een grote bedreiging vormt voor economie en samenleving, en hoe de oplossing voor het probleem te vinden is in de innovatiedriehoek. Hiervoor gebruikte hij zijn toekomstformule als leidraad doorheen de verschillende stappen van het verhaal, om te besluiten dat een sterke toekomstvisie, de "why?" is van fundamentele veranderingen. En laat dat nu net ontbreken bij de meeste organisaties.


Na de keynote, diepte Laurence Jacobs (Agoria) de kernthema’s van het boek verder uit met Jo tijdens een exclusief interview. Onder de genodigden bevonden zich CEO’s van grote organisaties, influencers en vertegenwoordigers van verschillende overheden. Je kan de belangrijkste fragmenten van het interview lezen in deze blogpost.


Het interview met Laurence Jacobs wordt hier ingeleid door Peter Saerens, uitgever bij Pelckmans
Het interview met Laurence Jacobs wordt hier ingeleid door Peter Saerens, uitgever bij Pelckmans


"De Toekomstformule": op het kruispunt van verandering


"De Toekomstformule" onderzoekt de cruciale fase waarin de wereld zich bevindt en de noodzaak om het oude normaal te herzien tegen de achtergrond van wereldwijde disrupties zoals klimaatverandering, digitale transformatie, artificiële intelligentie, COVID-pandemie, migratie, klimaatrampen, oorlog, geopolitieke spanningen en maatschappelijke polarisatie.


De toekomstformule, waarbij het toegankelijksheidsprobleem aangepakt wordt door drieledige innovatie.

Het boek biedt een concrete methode aan om de onzekerheden van morgen te navigeren. De formule die Jo als handvat gebruikt, bespreekt uitgebreid de uitdagingen en meer bepaald het toegankelijkheidsprobleem wat een grote bedreiging vormt voor economie en maatschappij. Het tweede deel van de formule biedt een model voor duurzame innovatie als oplossing.

De inzichten uit het boek zijn gebaseerd op de ervaringen van Scopernia als strategieconsultant gedurende het strategische transformatiewerk dat de afgelopen jaren werd verricht voor tal van klanten in verschillende sectoren. De geïntroduceerde modellen maken nu ook integraal deel uit van onze methodologie.Volgende Stappen: De Toekomstformule in Actie


"De Toekomstformule" is nu verkrijgbaar in boekhandels en online.


Jo is ook beschikbaar als keynote spreker om je teams, klanten of relaties te inspireren met de kernboodschap van het boek.


Voor een dieper begrip van de hedendaagse veranderingen, de ontwikkeling van een visie op de toekomst en de vertaling in een concrete transformatiestrategie, kan Scopernia je begeleiden. Onze site vertelt hoe we dit doen.


Neem contact met ons op voor meer informatie.


232 views0 comments

Kommentare


bottom of page